De Toetie Froetie Ecoboulevard – een bijzondere wandelroute in wageningen west

De Toetie Froetie Ecoboulevard is een wandelroute in wording van circa 3 kilometer die een aantal interessante knooppunten aaneenschakelt in Wageningen west – we zien de route als een ketting met mooie parels.

We – de Nieuwe Nu in samenwerking met de bewoners en gebruikers – kijken goed welke kwaliteiten nu al aanwezig zijn in het gebied die uitnodigen om er iets bijzonders van te maken – door het plaatsen van bankjes, fruitbomen of eetbaar groen. Deze verbijzonderde plekken noemen we de parels.

Door de parels op een toegankelijke manier met elkaar te verbinden ontstaat er een, liefst ‘eetbare’, wandelroute waarmee we allerlei groene gebiedjes, parkjes, bermen en tuinen door middel van fruitbomen en/of eetbaar groen met elkaar verbinden.

Het hoofddoel van de route is verschillende wijken en buurtschappen met elkaar en met het buitengebied te verbinden. Het gaat om de wijken de Nude, Kortenoord en de buurtschappen Plantenveredeling en de Oude Nude. Het gebied was vroeger een fruitteelt gebied – her en der staan nog diverse soorten fruitbomen. Dat gegeven biedt een interessant cultuurhistorisch aanknopingspunt voor één van de twee thema’s van de route: voedsel. Het idee achter de Eco-Boulevard is dat de route een substantiële bijdrage gaat leveren aan het versterken van de biodiversiteit – het tweede thema – langs het parcours.

Voor bewoners wordt een ommetje vanuit het eigen huis aantrekkelijker door de Toetie Froetie route, want wat is er leuker om op bijzondere plekken te komen waar je ook andere mensen kunt ontmoeten. Bovendien kun iedereen met eigen tuin, straat, buurt, vereniging of bedrijf een steentje bijdragen, zodat de route ook echt iets van de bewoners zelf wordt.

Op de buurt informatie markt van 24 september is meer informatie over de route in wording te vinden en kun je kijken hoe je een bijdrage kunt leveren om de route een succes te maken.