Fietstocht operatie Faust door de Nude

Het eerste exemplaar van het routeboekje ‘Faust, historische route herbeleving voedseltransporten’ werd woensdag jl. overhandigd aan de Wageningse burgemeester Geert van Rumund, dit gebeurde in het Wagenings museum De Casteelse Poort.

Aansluitend gingen de boekjes op transport per jeep, richting Stadsmuseum Rhenen. Daar ontving de burgemeester van Rhenen, de heer Hans van der Plas, eveneens een exemplaar.

De route Faust is geïnspireerd op de gelijknamige humanitaire Operatie Faust, voedseltransporten die in mei 1945 vanuit Wageningen naar het hongerende westen van Nederland werden uitgevoerd.

Het handzame boekje geeft toelichting bij belangrijke historische locaties op de negen kilometer lange route in het gebied tussen Wageningen en Rhenen. De voedseltransporten vonden plaats vanuit Wageningen via de Grebbeberg, over dezelfde weg waarlangs de legers van nazi-Duitsland in mei 1940 optrokken naar de Grebbeberg. De overslag van het voedsel werd uitgevoerd vanuit de Oude Nude. Deze plek was door de geallieerde en Duitse bevelhebbers gekozen als locatie voor voortgezette capitulatiebesprekingen. Zo werd Wageningen de Stad der Bevrijding.

Het boekje bevat ook QR-codes voor het ter plekke bekijken van historische filmbeelden. Navigatie voor deze fietstocht is beschikbaar via RouteYou. Langs de route zijn inmiddels enkele informatieborden geplaatst. Met deze gids kan iedereen in kleine kring al fietsend belangrijke gebeurtenissen uit 40-45 herbeleven.

Te bestellen via mail boekjefaust@casteelsepoort.nl. Zodra de musea heropend zijn verkrijgbaar in de museumwinkels van het Wagenings museum De Casteelse Poort en Stadsmuseum Rhenen. Prijs: 5 euro, waarvan de helft gedoneerd wordt aan de voedselbank Neder Veluwe. Ook te koop bij Hotel de Wereld als package deal met koffie en koek.

Foto: Rein Heij