Postduiven Vereniging Nudekwartier

Vroeger was het houden van postduiven een favoriete hobby in de Oude Nu. Inmiddels gaat het hard achteruit met het aantal actieve duivenmelkers. Welgeteld één lid woont nog in de Oude Nu. De andere zes actieve leden wonen elders in Wageningen. Duiven houden is niet makkelijk, je moet er de ruimte voor hebben en je mag niet zomaar ergens een duiventil neerzetten.
Postduiven vereniging Nudekwartier bestaat al 52 jaar. Met vereende krachten hebben de leden samen het clubhonk aan het Huppelpad gebouwd. Van hieruit worden de duiven op de vrachtwagen geladen voor het transport naar België of Frankrijk, waar de duiven ieder weekend van begin april tot eind september worden gelost. In de vrachtwagen zitten soms wel 6.000 duiven, afkomstig van alle postduivenverenigingen tussen Beneden Leeuwen en Genemuiden.
Daarnaast heeft het clubgebouw ook een ontmoetingsfunctie. In de winter wordt er maandelijks gekaart en is er een biljartcompetitie.

De duivenmelkers waar we mee hebben gesproken doen het met passie: “Duivenmelken, doe je toch vooral uit liefde voor de dieren. Liefst kweek je je eigen prijsvechters, maar soms worden er ook jonge duivenkuikens geschonken of gekocht. Het is natuurlijk mooi om zelf je duiven te zien opgroeien. Je traint de vogels door ze steeds een stukje verder mee te nemen eerst naar Rhenen dan Tiel en zo steeds verder totdat ze op transport gaan. Dan is het natuurlijk heel spannend om te kijken hoe snel ze weer terug op hun honk zijn. De duiven vliegen helemaal vanaf Bergerac weer naar huis, met snelheden van wel 120 km per uur als de wind goed staat. Ook met kopwind halen ze nog makkelijk 80 km per uur.
Dus reken maar uit, acht uur vliegen over 880 km… dan zijn ze sneller thuis dan de transportwagen.
Echt heel jammer dat er geen nieuwe generatie opstaat die geïnteresseerd is, want het is een machtig mooie sport!”

We spraken met
Ton van der Laan, Karel Oostendorp en Huub Keukens

Foto Oud Wageningen